Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Ювенальна юстиція: Делегація Офісу Генпрокурора обмінялася досвідом з колегами з Великої Британії в питаннях захисту дитини у кримінальному провадженні

Делегація Офісу Генерального прокурора на чолі із заступницею Генпрокурора Вікторією Літвіновою здійснила робочий візит до Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії. Члени делегації провели низку зустрічей з представниками компетентних державних органів та неурядових організацій, які опікуються питаннями ювенальної юстиції. Мова йде як про роботу з дітьми-потерпілими, так і з неповнолітніми, які мають проблеми з законом. Окрема увага була зосереджена на воєнних злочинах проти дітей, а також механізмах повернення українських дітей, вкрадених росією.

В ході зустрічі із прокурорами Королівської прокурорської служби, які здійснюють переслідування у справах про злочини, вчинені дітьми, британські колеги поділилися найкращими практиками та розповіли про відмінності й особливості їхньої системи кримінальної юстиції. Також члени делегації мали плідні зустрічі із представниками Міністерства юстиції, з якими обговорили можливості міжвідомчого співробітництва, та представниками Законодавчої комісії Англії і Уельсу. Мова йшла про розробку і прийняття Закону про безпеку в мережі Інтернет, яким було введено обмеження та накладено зобовʼязання на онлайн-платформи щодо вжиття заходів з протидії незаконному або шкідливому контенту.

На зустрічі з відомою юристкою з прав людини, громадянських свобод і захисту дітей, директоркою Інституту прав людини Міжнародної асоціації юристів, баронесою Геленою Кеннеді Вікторія Літвінова подякувала за співпрацю в рамках ініціативи Bring Kids Back UA та наголосила, що її досвід є надважливим для зусиль України з повернення примусово депортованих росією українських дітей.

Під час візиту до офісу команди Guernica 37 зустрілися з Тобі Кадманом та Ібрагімом Олабі, обговорили підтримку з боку їхньої команди у розслідуванні воєнних злочинів проти дітей.

Також делегація провела зустрічі з представниками державних органів та неурядових організацій, які ведуть боротьбу із сексуальним насильством щодо дітей, а саме з відділом протидії сексуальному насильству Хоум-офісу Великої Британії, Центром експертизи сексуального насильства щодо дітей, а також організацією The Lighthouse, яка працює за моделлю «Барнахус» та надає підтримку дітям, які постраждали від сексуального насильства. 

В ході поїздки прокурори також ознайомилися з роботою Фелтемської установи покарань, направленою на перевиховання та реабілітацію неповнолітніх правопорушників. Відвідали магістратський та королівський суди в місті Оксфорд, де вивчили практику розгляду судових справ за участі неповнолітніх осіб.

Крім того, делегація відвідала Конференцію з питань модернізації кримінальної юстиції та зустрілася з колишнім прокурором Міжнародного кримінального суду, а нині – радником Генерального прокурора – Сером Говардом Моррісоном. 

Візит став можливим завдяки допомозі міжнародних партнерів Офісу Генпрокурора Global Rights Compliance та Pravo Justise.