Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Ювенальні прокурори з усієї України взяли участь у першому форумі «Роль моделі Барнахус в системі захисту прав дитини»

Офіс Генерального прокурора у співпраці з Міністерством юстиції України та неурядовими організаціями продовжують працювати над формуванням інституту правосуддя, дружнього до дитини.

У м. Києві пройшов Перший форум «Роль моделі Барнахус в системі захисту прав дитини». Участь у форумі взяли ювенальні прокурори Офісу Генерального прокурора, а також керівники профільних відділів обласних прокуратур, в яких вже запрацювали спеціалізовані центри підтримки дітей або планується їх відкриття.

Метою заходу став обмін кращими практиками, обговорення проблемних питань і пошук спільних рішень задля впровадження цієї моделі. При цьому особлива увага була приділена необхідності урахування національної правової системи та викликів сьогодення, зумовлених повномаштабним вторгненням рф на територію України.

Ще один крок на шляху формування правосуддя, дружнього до дитини, став можливим завдяки підтримці Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та Української фундації громадського здоров’я.

«Наше завдання – забезпечити баланс інтересів правосуддя та найкращих інтересів дитини і дійсно допомогти скривдженим дітям. При цьому не травмуючи їх повторно під час проведення слідчих дій та надавши їм можливість пройти фахову реабілітацію», – зазначила заступник начальника Департаменту захисту інтересів дітей та протидії домашньому насильству Олеся Волошина.

Начальник відділу захисту інтересів дітей та протидії насильству Вінницької обласної прокуратури Вікторія Гунько поділилася досвідом впровадження моделі Барнахус. Вінниччина стала першим регіоном в Україні, де розпочав роботу такий центр. При цьому вона наголосила на важливості використання можливостей центру Барнахус у всіх категоріях кримінальних проваджень, зокрема де діти стали жертвами воєнних злочинів.

Впровадження моделі Барнахус є передумовою формування особливої правової системи, яка відповідатиме потребам дітей, що стали жертвами та свідками злочинів. Ключова роль таких центрів полягає в координації зусиль усіх дотичних до кримінального процесу суб’єктів в інтересах дітей, які стикнулись із правосуддям.

Як ніколи раніше, існує необхідність у забезпеченні комплексного підходу до захисту неповнолітніх потерпілих та свідків під час здійснення досудового розслідування у кримінальних провадженнях.

Завдання Центрів – створення безпечних умов для дітей-потерпілих та свідків у кримінальних провадженнях щодо кримінальних правопорушень, пов’язаних з насильством. Вони полягають у наданні комплексної фахової допомоги, спрямованої на захист дітей, з урахуванням їх вікових особливостей та забезпечення доступу до правосуддя. Упродовж трьох років відкрито 8 центрів міждисциплінарного центру підтримки дітей за цією моделлю. Більше сотні дітей забезпечено умови проведення слідчих дій з урахуванням їхніх найкращих дітей.

На цей час такі центри розпочали роботу у Вінницькій, Житомирській, Кіровоградській, Миколаївській, Одеській, Тернопільській, Чернівецькій областях та м. Києві.