Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
З 2014 року росія вбила в Україні понад 800 дітей

За час повномасштабного вторгнення держава-агресор вбила 551 українську дитину, ще 1 368 дітей були поранені. Таку сумну статистику в ефірі національного телемарафону озвучив Генеральний прокурор Андрій Костін.

«Але війна почалася не у 2022 році, а у 2014-му. Відтоді росія позбавила життя понад 800 українських дітей. Ми ще не знаємо справжніх масштабів злочинів, вчинених на окупованих територіях, до яких не маємо доступу», — зазначив Андрій Костін.

Генеральний прокурор підкреслив, що розслідування злочинів проти дітей — один із пріоритетів для слідчих і прокурорів. Станом на зараз ведеться понад 3 800 кримінальних проваджень. Встановлено 54 особи, їм оголошено підозри. У 43 кримінальних провадженнях слідство завершено, обвинувальні вироки передані до суду. За воєнні злочини проти дітей вже засуджено 31 особу.

«У справі депортації продовжуємо щоденну співпрацю з Офісом прокурора МКС, який минулого року відкрив польовий офіс у Києві. Ми постійно обмінюємося доказами і інформацією. Видані МКС ордери на арешт — лише перший результат», — повідомив Генеральний прокурор.

В рамках національного переслідування ідентифіковано 7 підозрюваних у незаконному переміщенні українських дітей. Серед них — депутат російського парламенту та особа, наближена до керівника партії «справедлива росія».

«Також об’єднуємо зусилля міжнародних партнерів, тому що одна справа — покарати причетних, а інша — повернути дітей додому якомога швидше. Міжнародна коаліція, створена з цією метою в рамках реалізації Формули миру Президента Зеленського, налічує понад 36 країн та працює активно. Вже маємо результати: повернення груп дітей», — заявив Андрій Костін.