Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
З початку повномасштабного вторгнення ворог пошкодив або зруйнував понад 1060 об'єктів культурної спадщини

На цьому Генеральний прокурор Андрій Костін наголосив під час виступу онлайн на слуханнях Комітету з питань культури, науки, освіти та ЗМІ Парламентської асамблеї Ради Європи.

Генпрокурор розповів, що 40 українських музеїв було розграбовано, а десятки тисяч культурних цінностей викрадено.

З 2014 року росія цілеспрямовано намагається стерти українську ідентичність: грабує та руйнує культурну спадщину, викрадає та русифікує наших дітей, катує та вбиває кожного, хто ідентифікує себе як українець.

Андрій Костін акцентував, що розслідування цих злочинів та притягнення винних до відповідальності — серед пріоритетів роботи Офісу Генпрокурора. Наразі здійснюється понад 78 розслідувань щодо воєнних злочинів проти культурної спадщини. Триває тісна співпраця з міжнародними механізмами правосуддя та країнами-партнерами, зокрема з метою розшуку та повернення обʼєктів культурної спадщини.

"Важливо і надалі обʼєднувати та посилювати нашу роботу заради відновлення української культурної спадщини. Щиро вдячний за вагомий внесок членкині постійної делегації Верховної Ради в ПАРЄ Євгенії Кравчук, авторці резолюції «Протидія знищенню культурної ідентичності під час війни та миру». Ця резолюція була одностайно підтримана Комітетом і ми сподіваємось на підтримку документа на пленарному засіданні ПАРЄ", – зазначив Генпрокурор.