Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
За клопотанням прокуратури АР Крим та м.Севастополя накладено арешт на іноземне судно, яке незаконно вивозило агропродукцію через окупований півострів

За процесуального керівництва прокуратури АР Крим та міста Севастополя в акваторії порту Рені Одеської області затримано та накладено арешт на іноземне морське судно, яке здійснювало вивезення агропродукції через закриті морські порти окупованого півострова. 

За даними слідства, у листопаді 2023 року судно «USKO MFU» під прапором Камеруну, у порушення законодавства України та норм міжнародного морського права, здійснило захід та вихід з закритого Україною порту в Севастополі. Там судно було завантажено понад трьома тисячами тон агропродукції, призначеної для турецької компанії.

Для приховування протиправної діяльності, перед заходом судна до порту м. Севастополь на ньому вимикали Автоматичну ідентифікаційну систему «AIS», що є грубим порушенням вимог безпеки мореплавства. 

В кінці травня 2024 року судно вдруге зайшло до закритого порту Севастополя з вимкненою системою «AIS», де здійснило розвантаження вантажу з Туреччини. Надалі судно вийшло з порту, вказавши пункт призначення – м. Стамбул.

Проте, після увімкнення системи «AIS», 2 липня судно зайшло в один з портів Республіки Молдова. 

Під час проходу через акваторію порту Рені, судно «USKO MFU» було затримано та на підставі ухвали суду на нього накладено арешт.

У ході проведення на судні обшуку вилучено суднову документацію, систему «AIS», комп'ютер, документацію, видану окупаційною адміністрацією Севастопольського морського торговельного порту.

Капітану судна «USKO MFU», громадянину Азербайджану, повідомлено про підозру у порушенні порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї (ч. 2 ст. 332-1 КК України).

Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу та передачі заарештованого судна в управління АРМА.

Зазначимо, що з 15 липня 2014 року Україна офіційно припинила функціонування всіх портів на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополя. 

Досудове розслідування здійснюється ГУ СБУ в АР Крим.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.