Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
За колабораціонізм притягуються до відповідальності ще 12 освітян з Луганщини

За процесуального керівництва органів прокуратури Луганської області повідомлено про підозру дев’ятьом освітянам у колабораційній діяльності (ч. 3 ст. 111-1 КК України).

За даними слідства, підозрювані до повномасштабного російського вторгнення працювали в навчальних закладах Старобільського, Сватівського та Щастинського районів. З них п’ятеро – колишні директори та заступники директорів шкіл.

З весни 2022 року вони почали співпрацювати з ворогом. Добровільно погодилися очолити перепідпорядковані окупаційній владі рф заклади освіти.

На сьогодні це – так звані «Кононівський НВК», «Станично-Луганська середня школа с. Нижньотепле», «Шульгинська середня школа», «Муратівська школа», «Шарівська школа № 17», «Станично-Луганська гімназія с. Широкий», «Лизинська школа № 6», «Литвинівський НВК», а також «Старобільський коледж», що входить до державної установи вищої освіти лнр «Луганський державний педагогічний університет».

Підозрювані займалися впровадженням в навчальний процес стандартів освіти держави-агресора. Оновили програму викладання із використанням російських підручників та змінили форму оцінювання на 5-ти бальну.

Вони пройшли спеціалізовані «курси підвищення кваліфікації», де вивчали російську методику викладання дисциплін та стандарти освіти.

Також прокурори скерували до суду обвинувальні акти стосовно ще трьох окупаційних освітян – директорів так званих ««Михайлюківської основної школи», «Новорозсошанської середньої школи», «Білокуракинської школи №1».

Обвинувачені співпрацюють з пропагандистськими медіа та на камери висловлюють вдячність російським «волонтерам» й представникам окупаційних адміністрацій так званої «лнр».

Досудове розслідування здійснюють слідчі 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях, оперативний супровід – СБУ та УКР ГУ Нацполіції в Луганській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.