Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
За матеріалами прокуратури Музейний фонд України поповниться сотнею витворів мистецтва, вилучених у екснардепа

За матеріалами Офісу Генерального прокурора в управління АРМА передано 264 твори мистецтва, вилучені у квітні 2022 року з маєтку екснардепа, підозрюваного у державній зраді, в урочищі «Паражин» Закарпатської області. 

Для збереження культурної спадщини України до огляду картин було залучено експертів та ініційовано проведення мистецтвознавчої експертизи. 

Експерти-мистецтвознавці Національного художнього музею України, провівши дослідження, визнали 112 картин такими, які мають культурну цінність. Більшість з них відноситься до Закарпатської художньої школи, а автори творів – відомі українські митці XX століття. Серед них Адальберт Ерделі, Іван Труш, Микола Глущенко.

Картини, які становлять культурну цінність, будуть внесені в реєстр Музейного фонду України та в подальшому розподілені між музеями згідно з виставковими колекціями. Решта буде виставлена на продаж, а кошти від продажу перераховані в дохід держави.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом протиправних дій службових осіб Воловецької РДА Закарпатської області щодо відведення у приватну власність земель урочища «Паражин» триває та здійснюється слідчими Головного слідчого управління Служби безпеки України за оперативного супроводу ДСР Нацполіції України.