Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
За організацію агентурної мережі рф у п’яти регіонах України судитимуть колишнього «беркутівця» з Криму

Прокурори Вінницької обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно колишнього правоохоронця з Криму за фактом державної зради (ч. 2 ст. 111 КК України).

Розслідування встановлено, що обвинувачений до 2014 року був співробітником МВС України в АР Крим. Служив в полку міліції особливого призначення «Беркут».

Коли росія окупувала Крим, він зрадив присязі та перейшов на бік ворога. Став членом одного з незаконних збройних формувань держави-агресора.

Після повномасштабного російського вторгнення в Україну чоловік організував агентурну мережу в Донецькій, Луганській, Миколаївській, Запорізькій та Одеській областях. Її використовував для для збору інформації розвідувального характеру з метою проведення антиукраїнської підривної діяльності.

До цієї мережі обвинувачений залучив низку жителів регіонів, у тому числі окупованих територій та з активними бойовими діями. Учасники агентурної мережі надавали відомості про місця зосередження військової техніки та особового складу Збройних Сил України. 

Надалі отримана інформація передавалася представникам спецслужб та збройних сил рф для наведення артилерійських, ракетних ударів та іншого вогневого ураження українських позицій.

Органи безпеки та прокуратури встановили вісьмох учасників мережі.

Наразі усім їм повідомлено про підозру у державній зраді. Стосовно одного інформатора обвинувальний акт вже скеровано до суду.

Спеціальне досудове розслідування здійснювали слідчі Управління СБУ у Вінницькій області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.