Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
За привласнення 3 млн грн грантових коштів ЄС на проєкті відновлення лісів судитимуть підприємця із Закарпаття

Прокурори Спеціалізованої екологічної прокуратури Закарпатської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно директора будівельного товариства.

Йому інкриміновано привласнення чужого майна в особливо великих розмірах, легалізацію коштів, отриманих злочинним шляхом, а також підроблення офіційних документів (ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 209, ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 366 КК України).

Розслідуванням встановлено, що у 2021-2022 роках було організовано схему привласнення коштів під час реалізації одного із заходів транскордонного проєкту у лісовій галузі.

На території держпідприємства «Ужгородське лісове господарство» планували створити сучасний лісовий розсадник з інноваційною теплицею. Для його будівництва лісгосп оголосив тендер. Роботи фінансувалися за рахунок грантових коштів від Євросоюзу.

Директор будтовариства-переможець тендеру разом із пособником залучив до схеми ряд фіктивних підприємств та закупив конструкцію для встановлення плівкової теплиці за завищеними цінами. Вони підробили офіційні документи. Вказали, що обладнання коштувало 5,2 млн грн, хоча його ринкова ціна – майже 2,2 млн грн.

У такий спосіб підприємець і його пособник привласнили 3 млн грн грантових коштів, які легалізували та зняли з банківських рахунків готівкою.

За ініціативи прокурорів на нерухоме майно та транспортні засоби обвинуваченого накладено арешт. Також для відшкодування завданих збитків заявлено цивільний позов.

Наразі у суді розглядається кримінальне провадження стосовно ще одного учасника схеми – очільника лісового господарства. Йому інкриміновано службову недбалість, що спричинила тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 367 КК України). 

Матеріали стосовно пособника підприємця виділені в окреме кримінальне провадження, оскільки він перебуває у розшуку.

Досудове розслідування та оперативний супровід у кримінальному провадженні здійснювало ТУ ДБР, розташоване у м. Львові. 

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.