Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
За розпалювання релігійної ворожнечі судитимуть керуючого єпархії та ще двох священнослужителів УПЦ (МП) на Житомирщині

Прокурори Житомирської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно керуючого однієї з місцевих єпархій УПЦ (МП), її секретаря та настоятеля церкви.

Їм інкриміновано порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності та релігійних переконань (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 161 КК України).

Розслідування встановлено, що митрополит УПЦ (МП) готував тексти до листівок та брошур, які розпалювали релігійну ворожнечу, містили ненависть та зневажливе ставлення до вірян інших конфесій.

Друкувати агітаційну продукцію доручав своєму рідному брату – секретарю єпархії. Останній разом з настоятелем церкви сусідньої громади активно поширювали настанови митрополита серед прихожан і священників.

За результатами проведення експертизи встановлено, що вилучена у церкві та за місцями проживання обвинувачених друкована продукція містить презирливі з релігійної точки зору висловлювання, що ображають почуття прихожан ПЦУ.

А підготовлене від керуючого єпархії «Різдвяне послання митрополита» є не релігійним, а політико-пропагандистським продуктом. У ньому нав’язувалися промосковські та антиукраїнські моделі поведінки, ідеї «руського миру». 

Протиправну діяльність священнослужителів викрили прокурори спільно з обласними Управлінням СБУ та ГУ Нацполіції.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.