Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
За співпрацю з окупантами повідомлено про підозру шістьом освітянам з Луганщини

За процесуального керівництва Старобільської, Сєвєродонецької, Щастинської окружних прокуратур Луганської області шістьом місцевим жителям заочно повідомлено про підозру у колабораційній діяльності (ч. 3 ст. 111-1 КК України).

За даними слідства, підозрювані, які є колишніми освітянами Луганщини, у 2022 році підтримали агресію рф та пішли на співпрацю з окупантами.

На державу-агресора працюють ексдиректорки Микільського закладу загальної середньої освіти у Міловській селищній раді та Михайлюківської гімназії Новоайдарської селищної ради. Вони очолили створені на тимчасово окупованій території «Микільську середню школу» та «Михайлюківську основну школу».

Також директорські посади при окупаційній владі обійняли колишні вчителі Рубіжанської спеціалізованої школи № 2, школи з Новолимарівки та гімназії з Верхньопокровки. Вони стали керівниками у так званих «Рубіжанській середній школі № 2», «Новолимарівській середній школі» та «Верхньопокровській основній школі».

На посаду «директора Новорозсошанської середньої школи» призначено місцевого жителя, який до повномасштабного вторгнення рф працював продавцем в магазині та раніше притягувався до кримінальної відповідальності за крадіжку.

Підозрювані впроваджували в навчальний процес стандарти освіти держави-агресора. Оновили програму викладання з використанням російських підручників та змінили форму оцінювання на 5-ти бальну.

Стосовно ще однієї освітянки – так званого «директора Сєвєродонецької середньої школи № 12» – обвинувальний акт скеровано до суду.

Досудове розслідування здійснюють слідчі ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях, оперативний супровід –співробітники Управління карного розшуку ГУ Нацполіції в Луганській області та СБУ.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.