Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
За співпрацю з ворогом двом рятувальникам з Київщини повідомлено про підозру у держзраді

За процесуального керівництва Київської обласної прокуратури двом громадянам України повідомлено про підозру у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України).

За даними слідства, після повномасштабного вторгнення рф на територію України у лютому 2022 року двоє пожежників-рятувальників 41 Державної пожежно-рятувальної частини ДСНС у Київській області залишилися в окупованому смт Іванків. Вони добровільно перейшли на бік ворога, зрадивши державі та українському народові. 

Підозрювані обійняли керівні посади у захопленому структурному підрозділі ДСНС. Один з них був призначений заступником начальника пожежної частини. 

Співпрацюючи з ворогом, вони мали певні привілеї. Разом з військовослужбовцями рф вільно пересувалися населеним пунктом на транспортних засобах з позначкою «V». У той же час місцевим жителям було заборонено пересуватися вулицями селища.

Після підпалу пожежної частини підозрювані вказали окупантам на трьох осіб, які намагалися ліквідувати пожежу. Внаслідок їх злочинного сприяння військовим рф, трьох мешканців смт. Іванків було захоплено в полон. Солдати держави-агресора застосовували до них тортури. 

В якості оплати за надання представникам збройних сил рф допомоги вони отримували від них продукти харчування, цигарки та алкоголь.

За клопотанням прокурорів підозрюваним обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою.

Досудове розслідування здійснюється слідчими ГУ СБУ у м. Києві та Київській області, оперативний супровід - ДЗНД СБУ. 

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.