Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
За участь у проведенні псевдореферендуму на Луганщині повідомлено про підозру ще чотирьом особам, серед них – директор окупаційного вишу

За процесуального керівництва органів прокуратури Луганської області повідомлено про підозру чотирьом громадянам у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та колабораційній діяльності (ч. 2 ст. 110, ч. 5 ст. 111-1 КК України).

За даними слідства, жителі міст Луганськ і Сорокине, а також двоє мешканок села Риб’янцеве Старобільського району взяли участь в організації та проведенні псевдорефендуму щодо «приєднання» так званої «лнр» до рф.

Один із підозрюваних ‒ ексвикладач одного з луганських вишів. При окупантах він став «директором інституту цивільного захисту Луганського державного університету ім. В. Даля». Також керує «Луганським регіональним відділенням всеросійського студентського корпусу рятувальників». Ця освітня структура здійснює фахову підготовку особового складу для окупаційних «мнс» та «збройних сил».

Під час незаконного референдуму у вересні 2022 року чоловік обійняв посаду «голови дільничної виборчої комісії № 212 в м. Луганськ», яка працювала на території окупаційному вишу.

Ще одна підозрювана очолила «ДВК №1108 у м. Краснодон», інші двоє стали «членами ТВК» у Риб’янцевому.

«Голови виборчих комісій» забезпечували підготовку до «волевиявлення», формували списки «виборців», організовували процес «голосування» і складення відповідних «протоколів». «Члени» – ідентифіковували осіб, що прийшли на «дільницю» та брали участь у підрахунку «голосів».

Наразі вирішується питання щодо оголошення їх у розшук.

Досудове розслідування здійснюють слідчі ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.