Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Забезпечив роботу електростанції для потреб рф та підбурював працівників до держзради – підозрюється так званий «директор Експлуатуючої організації Запорізької АЕС»

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора повідомлено про підозру громадянину рф – так званому «директору Експлуатуючої організації Запорізької АЕС».

Йому інкримінують підбурювання до державної зради та порушення законів і звичаїв війни (ч. 4 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, колишній головний інженер Балаківської АЕС рф, яка входить до структури «Росатому», очолив так звану «Експлуатуючу організацію Запорізької АЕС» після окупації частини Запорізької області і привласнення на користь держави-агресора атомної електростанції.

Він забезпечує експлуатацію електростанції для потреб держави-агресора.

Також підозрюваний шляхом погроз та обіцянок підбурював працівників Запорізької АЕС - громадян України до вчинення державної зради.

З березня по листопад 2022 року псевдодиректор, за попередньою змовою з представниками політичного керівництва і військового командування рф, керівництва «Росатому» та АТ «Концерн Росенергоатом», забезпечили відключення Запорізької АЕС від об’єднаної енергетичної системи України.

Порушуючи норми міжнародного гуманітарного права, було завдано систематичних обстрілів по повітряним лініям електропередач, що з’єднують атомну електростанцію з енергетичною системою України.

Внаслідок цих злочинних дій Україна фактично позбавлена можливості користуватися та розпоряджатися Запорізькою АЕС. Також відсутня можливість виробляти і передавати електроенергію в об’єднану енергетичну систему України для енергозабезпечення об’єктів цивільної інфраструктури.

Досудове розслідування здійснюється Головним слідчим управлінням СБУ за оперативного супроводу Головного управління контррозвідувального забезпечення об’єктів критичної інфраструктури та протидії фінансуванню тероризму Департаменту захисту національної державності СБУ.