Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Забезпечували військовозобов’язаним виїзд за кордон в особистих цілях через систему «Шлях» – підозрюють трьох закарпатців

За процесуального керівництва Закарпатської обласної прокуратури повідомлено про підозру трьом місцевим жителям в організації незаконного переправлення осіб через державний кордон (ч. 3 ст. 332 КК України).

За даними слідства, підозрювані заснували товариство, яке нібито мало займатися міжнародними перевезеннями. Таким чином вони отримали доступ до системи «Шлях». Надалі шукали «клієнтів», оформляли з ними фіктивні трудові договори і безпідставно вносили до системи під виглядом водіїв.

Військовозобов’язані чоловіки у якості другого водія транспортного засобу виїжджали на територію ЄС. У подальшому залишалися там, а представники фірми, які їх «супроводжували» у поїздках, поверталися в Україну.

Вартість протиправних послуг складала 1000-1500 доларів США з особи. 

За ці гроші «клієнти» мали змогу перебувати за межами держави до 2 місяців. Також їм надавалася можливість повторного виїзду на аналогічний термін.

При цьому підозрювані контролювали повернення своїх «водіїв». Перевищення строків перебування за кордоном могло слугувати підставою для викриття та припинення дії ліцензії товариства на міжнародні перевезення.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснює ГУ Нацполіції Закарпаття, оперативний супровід – Управління СБУ в Закарпатській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.