Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Зайняли посади в псевдооргані влади на Херсонщині - підозрюються двоє громадян у колабораціонізмі

За процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури двом громадянам України заочно повідомлено про підозру у колабораційній діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України).

За даними слідства, у травні 2022 року мешканець м. Херсона вступив у злочинну змову з окупаційними військами РФ та добровільно погодився зайняти псевдопосаду «голови військово-цивільної адміністрації Голопристанської міської територіальної громади Скадовського району Херсонської області». Виконуючи функції керівника незаконного органу, підозрюваний з червня призначає голів сільських адміністрацій на підвідомчій йому території.

Також встановлено, що місцева мешканка, реалізуючи свої політичні амбіції, зайняла посаду так званого «першого заступника голови військово-цивільної адміністрації Голопристанської міської територіальної громади Скадовського району Херсонської області». Підозрювані активно проводять агітаційну роботу серед працівників педагогічних колективів. Вони переконують їх у покращенні економічного та соціального становища з утвердженням влади країни-агресора у Херсонській області.

До призначень окупаційною владою так званий «голова» займався підприємницькою діяльністю, а його пособниця очолювала один із відділів виконавчої влади Чулаківської сільської об’єднаної територіальної громади.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюють слідчі Управління СБУ в Херсонській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.