Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Закликав до геноциду та повалення конституційного ладу в Україні – шанувальнику «русского мира» повідомлено ще одну підозру

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури повідомлено про підозру уродженцю Луганської області за фактами поширення матеріалів із публічними закликами до повалення конституційного ладу в Україні, посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, вчинення терористичного акту, агресивної війни, геноциду, а також виправдовування збройної агресії рф проти України та глорифікації її учасників (ч.ч. 2, 3 ст. 109, ч.ч. 2, 3 ст. 110, ч. 1 ст. 258-2, ст. 436, ч. 2 ст. 442, ч.ч. 2, 3 ст. 436-2 КК України).

За даними слідства, підозрюваний з квітня 2022 року, використовуючи власний акаунт у забороненій в Україні соціальній мережі, поширював для необмеженого кола її користувачів текстові повідомлення та зображення, у яких виправдовувалась збройна агресія рф проти України.

Підозрюваний у своїх дописах підтримував та популяризував дії країни-агресора у зв’язку із повномасштабним вторгненням в Україну. Поширював російські фейки, закликав до геноциду українців, стверджував, що «українці самі у всьому винні». Також називав «справедливою декомунізацією» знищення усіх українських ТЕЦ.

Крім цього, у своїх дописах підозрюваний принижував та негативно представляв представників органів державної влади та ЗСУ.

Висновком експертизи підтверджено, що тексти опублікованих матеріалів мають пропагандистський характер та спрямовані на виправдання, визнання правомірною збройної агресії рф проти України, а також містять публічні заклики до агресивної війни проти України, геноциду та вчинення терористичного акту.

Наразі підозрюваний перебуває під вартою.

Раніше столична прокуратура скеровувала до суду обвинувальний акт стосовно цього громадянина за фактом поширенні інформації, яка містить виправдовування, визнання правомірною та заперечення збройної агресії рф проти України (ч. 2, 3 ст. 436-2 КК України). Судовий розгляд наразі триває.

Заходи з викриття злочинної діяльності здійснювалися прокурорами спільно зі слідчими ГУ СБУ в м. Києві та Київській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.