Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Закуповували у «днр» продукцію на понад 50 млн грн – троє підприємців Житомирщини підозрюються у фінансуванні тероризму

За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури трьом підприємцям Житомирщини повідомлено про підозру у фінансуванні тероризму за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 258-5 КК України)

За даними слідства, після окупації у 2014 році частини Донецької області захоплено два українські підприємства – ТОВ «Дебальцівський завод металургійного машинобудування» і ТОВ «Завод «Ремкомунелектротранс», що спеціалізувалися на виготовленні ливарної продукції.

Загарбники перереєстрували їх у так званому «департаменте государственной регистрации министерства доходов и зборов днр» як власність окупаційної влади рф. Відповідно Україна припинила з цими товариствами будь-які відносини.

Для безперешкодної реалізації продукції та приховування реальних даних про виробника нові «власники» зареєстрували низку «дочірніх» підприємств. У такий спосіб налагоджували протиправний механізм з постачання товару в Україну, а також зв’язки з суб’єктами господарювання, зареєстрованими на її території.

Як встановило слідство, власник, директор та бухгалтер кількох підприємств з Житомирщини погодилися купувати продукцію ливарного виробництва для подальшого перепродажу українським підприємствам гірничої галузі.

Надалі спільники готували митну документацію, забезпечували перевезення продукції вантажним транспортом, подавали у контролюючі органи фінансову і податкову звітність від імені українських підприємств, здійснювали банківські безготівкові перекази на рахунки постачальників.

У 2017-2022 роках підозрювані перерахували понад 50 млн грн (113 млн російських рублів) за продукцію, яка поставлялася з тимчасово окупованої території Донеччини.

Вони діяли умисно та усвідомлювали, що сплачені ними кошти використовуватимуться для фінансового та матеріального забезпечення терористичної організації «днр».

Зокрема відомо, що на ТОВ «Дебальцівський завод металургійного машинобудування» на сьогодні здійснюється ремонт військової техніки окупаційних збройних формувань держави-агресора.

Досудове розслідування здійснюють слідчі ТУ ДБР, розташованого у м. Хмельницькому, оперативний супровід – Управління СБУ у Вінницькій області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.