Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Засуджено мешканку Харківщини, яка планувала вчити українських дітей за російськими стандартами освіти

За публічного обвинувачення ювенальних прокурорів Харківської обласної прокуратури суд визнав винною жінку у колабораційній діяльності (ч. 3 ст. 111-1 КК України). Вироком суду їй призначено покарання у виді 3 років позбавлення волі. Також її позбавлено права обіймати посади в галузі освіти та займатися освітньою діяльністю на строк 15 років.

Прокурори у суді довели, що під час окупації села Гетьманівка Куп’янського району місцева мешканка добровільно обійняла посаду «и. о. директора» школи.

Вона здійснювала набір технічного персоналу та педагогічного складу до навчального закладу. Також приймала заяви від батьків учнів про вступ дітей до школи.

«Директорка» наголошувала на тому, що навчальний процес буде здійснюватись за російською програмою з використанням російських підручників.

Крім того, жінка наказала бібліотекарці з’їздити до школи в смт Шевченкове, щоб вона отримала російські навчальні підручники для 1-11 класів та рюкзаки із російською символікою для учнів.

У свою чергу, українські підручники, які були у школі, що «очолила» обвинувачена, були віднесені до приміщення бібліотеки, де вони повинні були зберігатися до особливого розпорядження.

Триває строк на апеляційне оскарження вироку.

Досудове розслідування — Управління СБУ в Харківській області.