Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Затримано та взято під варту двох жителів Херсонщини, обвинувачених у співпраці з окупаційною владою рф

За клопотанням прокурорів Закарпатської обласної прокуратури взято під варту без права внесення застави двох жителів Херсонщини, які обвинувачуються у колабораційній діяльності (ч. 7 ст. 111-1 КК України).

Обвинувальні акти стосовно чоловіка та жінки прокурори на початку лютого 2024 року скерували до суду для заочного розгляду. А їх було оголошено у розшук.

Завдяки співпраці прокуратури та СБУ обвинувачених затримали на підконтрольній Україні території в Херсонській області та доправили на Закарпаття для притягнення до кримінальної відповідальності.

Розслідуванням встановлено, що після тимчасової окупації Херсона військовими рф вони погодилися співпрацювати з окупаційною владою держави-агресора.

У червні 2022 року розпочали роботу у незаконно створеному на базі місцевої виправної колонії псевдоправоохоронному органі – «Управлении службы исполнения наказаний по Херсонской области». Обійняли посади «молодших інспекторів» і мали контролювали додержання режиму утримання ув’язнених в установі.

У жовтні 2022 року, напередодні звільнення міста українською армією, окупанти змінили дислокацію незаконно створеної установи й перемістили її вглиб тимчасово окупованої Херсонщини. Там вони певний час переховувалися та згодом намагалися виїхати.

Досудове розслідування у кримінальних провадженнях здійснювало Управління СБУ в Закарпатській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.