Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Затримано жителя Торецька, який через Telegram-бот здавав українські вогневі позиції на Бахмутському напрямку та звітував про «прильоти»

За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури повідомлено про підозру жителю Торецька Бахмутського району у колабораційній діяльності (ч. 7 ст. 111-1 КК України).

За даними слідства, у червні 2023 року чоловік знайшов у месенджері Telegram чат-бот, створений «міністерством державної безпеки днр». У ньому містилися заклики до знищення українських захисників.

Чат-бот ворожого «мдб днр» використовувався виключно для отримання інформації та не давав зворотного зв’язку.

Із власної ініціативи підозрюваний почав передавати відомості про розташування в місті особового складу, військової техніки та вогневих позицій Збройних Сил України й інших військових формувань. Також він надсилав через чат-бот короткі «звіти» про місця влучання російських ракет для сприяння просуванню окупантів на території України.

Прихильника кремлівської ідеології не зупинило навіть те, що саме через небезпечні умови внаслідок обстрілів з боку військ країни-агресора він втратив роботу.

За свою розвіддіяльність жодної винагороди він не отримував.

Чоловіка затримано та наразі йому обрано запобіжний захід – тримання під вартою без права внесення застави.

Досудове розслідування здійснюють слідчі ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.