Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Затверджено Порядок взаємодії під час розгляду справ і забезпечення виконання рішень ЄСПЛ щодо ефективного розслідування катувань, нелюдського чи такого, що принижує людську гідність, поводження або покарання

Генеральний прокурор, Директор ДБР та Міністр юстиції України спільним наказом затвердили Порядок взаємодії органів прокуратури, Державного бюро розслідувань та Уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини під час розгляду справ і забезпечення виконання рішень Європейського суду з прав людини щодо ефективного розслідування катувань, нелюдського чи такого, що принижує людську гідність, поводження або покарання.

Затвердженню Порядку передувала тривала співпраця відповідних органів у рамках виконання заходів передбачених планом заходів з реалізації Стратегії протидії катуванням у системі кримінальної юстиції, затвердженим розпорядженням КМУ, а також Національною стратегією у сфері прав людини, затвердженою Указом Президента України.  

Необхідність прийняття Порядку насамперед обумовлена тим, що під посиленим контролем Комітету Міністрів Ради Європи з 2005 року перебуває група справ «Каверзін / Афанасьєв / Бєлоусов проти України» (більше 90 рішень). У них ЄСПЛ констатував жорстоке поводження з особами, які перебувають у місцях попереднього ув’язнення або в установах виконання покарань, та неефективність розслідування правоохоронними органами скарг на таке поводження представників державних органів.

Під час останнього засідання Комітету Міністрів Ради Європи затверджено резолюцію, у якій вперше з 2005 року припинено здійснення нагляду за трьома справами зазначеної групи. Мова йде про справи «Алексахін проти України», «Савін проти України» та «Олексій Михайлович Захаркін проти України». Це стало можливим завдяки спільній роботі Департаменту протидії порушенням прав людини у правоохоронній та пенітенціарній сферах Офісу Генерального прокурора та Уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини.

Комітет Міністрів Ради Європи привітав ухвалення Стратегії протидії катуванням, Плану дій щодо її реалізації та змін до Кримінального кодексу України, спрямованих на приведення визначення катування у відповідність до міжнародних стандартів. Разом з тим він звернув увагу на необхідність подальшого виконання Україною зобов’язань щодо реалізації політики «нульової толерантності» з метою викорінення безкарності за жорстоке поводження.