Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Завдяки прокуратурі Луганщини попереджено незаконне стягнення з держбюджету понад 16 млн грн

За втручання ювенальних прокурорів Луганської обласної прокуратури вдалося запобігти безпідставному стягненню з державного бюджету понад 16 млн грн на користь приватного підприємства.

Встановлено, що у 2021 році відділ освіти Станично-Луганської райдержадміністрації та підрядник уклали договір на будівництво класних кімнат у школі. Роботи фінансувалися за рахунок субвенції з держбюджету на реалізацію проєктів у рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення України.

В зв’язку з адмінреформою замовника робіт реорганізовано шляхом приєднання до Щастинської РДА. Відділ освіти припинив бути розпорядником коштів, а підрядник на той час будівельні роботи не виконав.

У вересні 2023 року підприємство звернулося до Господарського суду Луганської області з позовом для безпідставного стягнення коштів з відділу освіти РДА, не залучивши правонаступника. Воно надало документи про продовження строку дії договору, часткове виконання й прийняття робіт із реквізитами іншої юридичної особи–замовника.

Суд першої інстанції залишив ці обставини поза увагою та задовольнив позов.

Надалі підрядник намагався змінити сторону у виконавчому документі на правонаступника відділу освіти, що надало б змогу виконати судове рішення за рахунок коштів держбюджету.

З метою захисту інтересів держави та попередження незаконного стягнення цієї суми з держави в особі Щастинської РДА-РВА обласна прокуратура вступила у розгляд судової справи.

Прокурори оскаржили рішення суду та залучили до розгляду апеляційної скарги всіх зацікавлених сторін.

Наразі Східний апеляційний господарський суд підтримав позицію прокуратури. Скасував попереднє судове рішення та ухвалив нове – відмовив у задоволенні позовних вимог підрядника у повному обсязі.