Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Завербував громадянина для співпраці з фсб рф та збору даних на Закарпатті – засуджено окупаційного голову громади

За публічного обвинувачення Закарпатської обласної прокуратури мешканця Херсонщини визнано винним у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України).

Його засуджено до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Прокурори у суді довели, що після окупації частини Херсонської області військовими рф чоловік пішов на співпрацю з ворогом і погодився обійняти посаду «голови Горностаївської територіальної громади». Відтак розпочав здійснювати управлінську діяльність, маючи на меті не допустити контроль української влади над цією територією.

Псевдоочільник громади співпрацював з представниками фсб рф. На їхнє прохання засуджений завербував місцевого жителя. Перед ним поставили завдання виїхати на Закарпаття, збирати там інформацію про ЗСУ, керівників особового складу, переміщення військової техніки, а також суспільно-політичні настрої і доповідати про це російським спецслужбам.

Також у суді було надано інформацію щодо причетності засудженого до зникнення діючого голови Горностаївської громади у серпні 2022 року. За показами свідків, він вказав окупантам на місце проживання голови громади. Після цього його викрали військовослужбовці держави-агресора.

Спеціальне досудове розслідування здійснювало Управління СБУ в Закарпатській області.

Вирок ухвалено заочно. Строк відбування покарання буде рахуватися після фактичного затримання засудженого.

Наразі судове рішення набрало законної сили.