Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Завершено розслідування стосовно колишнього одеського військкома, який замість служби відпочивав на Сейшельських Островах

За процесуального керівництва прокурорів Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону завершено досудове розслідування кримінального провадження стосовно колишнього керівника Одеського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки. 

Йому інкриміновано нез'явлення на службу без поважних причин, вчинене в умовах воєнного стану; ухилення від несення обов’язків військової служби шляхом обману, вчинене в умовах воєнного стану; використання завідомо підробленого документа (ч. 5 ст. 407, ч. 4 ст. 409, ч. 4 ст. 358 КК України).

Слідство встановило, що 2 грудня 2022 року колишній керівник Одеського ОТЦК та СП не з’явився вчасно на службу і ухилявся від її проходження до 16 грудня 2022 року. Як підтвердження поважної причини свого нез’явлення він надав завідомо підроблений документ. Це була виписка з медичної карти денного стаціонару про нібито перебування з 2 по 16 грудня 2022 року на лікуванні у медзакладі, начебто затверджена керівництвом лікарні, без прізвища лікаря та його посади. 

19 грудня 2022 року, перебуваючи на стаціонарному лікуванні у військовій частині, колишній військком ввів лікуючого лікаря в оману та обманним шляхом отримав переводний епікриз із медичної карти стаціонарного хворого з рекомендацією щодо направлення на лікування за кордон.

При цьому встановлено, що з грудня 2022 року по січень 2023 року він відпочивав зі своєю матір’ю та дружиною у Республіці Сейшельські Острови та Королівстві Іспанія.

Наразі за дорученням прокурора слідчий повідомив стороні захисту про завершення досудового розслідування та надав доступ до матеріалів справи для ознайомлення.

Колишній одеський військком перебуває під вартою.

Нагадаємо, що вже скеровано до суду обвинувальний акт стосовно військкома за фактом незаконного збагачення на понад 142 млн грн (ст. 368-5 КК України). Також йому було повідомлено про підозру в організації легалізації майна, одержаного злочинним шляхом в особливо великих розмірах (ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 209 КК України).

Досудове розслідування здійснювало Головне слідче управління Державного бюро розслідувань.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.