Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Завершено розслідування стосовно учасників міжнародної хакерської групи, яка атакувала провідні світові компанії

За процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора завершено досудове розслідування та стороні захисту відкрито матеріали кримінального провадження щодо хакерської діяльності організованої злочинної групи.

Розслідуванням встановлено, що зловмисники атакували найпотужніші світові компанії Франції, Норвегії, Німеччини, Нідерландів, Канади та США, починаючи з 2018 року. Чоловіки розробили та використовували шкідливе програмне забезпечення, здійснювали хакерські атаки.

Насамперед вони зламували облікові записи працівників підприємства, використовуючи інформацію з відкритих джерел та методи соціальної інженерії. З привласнених акаунтів хакери розповсюджували шкідливий програмний код у корпоративній екосистемі. У такий спосіб отримували доступ до серверів та викрадали з них інформацію.

Після цього дані на комп’ютерах жертв зашифровувалися і ставали непридатними для використання. За дешифрування інформації члени міжнародної хакерської групи вимагали мільйонні виплати у криптовалюті.

Встановлено, що за кілька років злочинної діяльності зловмисники зашифрували понад 1000 серверів світових підприємств та спричинили збитків на суму в понад 3 млрд грн в перерахунку на національну валюту.

Розслідування проводилось за участі іноземних колег об’єднаної слідчої групи JIT з Норвегії, Нідерландів та Франції, а також правоохоронців з Німеччини та Федерального бюро розслідувань США, спеціалістів з Європолу та Євроюсту.

Правоохоронці провели понад 80 санкціонованих обшуків у приміщеннях та автомобілях фігурантів на Київщині, а також у Черкаській, Рівненській та Вінницькій областях.

Виявлено та вилучено комп’ютерну техніку, банківські та сім-картки, «чорнові» записи, десятки електронних носіїв інформації, майже 4 млн грн та криптовалютні активи.

У подальшому поліцейські спільно з іноземними колегами виявили криптоактиви на понад 24 млн грн в еквіваленті, квартири, будинки, 9 елітних автомобілів та 24 земельних ділянки загальною площею майже 12 га, що належать учасникам хакерської групи. За клопотанням слідства судом накладено арешт на майно.

Досудове розслідування здійснювалося за участі слідчих Головного слідчого управління Нацполіції України та оперативного супроводу Департаменту кіберполіції за фактом несанкціонованого втручання в роботу інформаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж; створення з метою протиправного використання, розповсюдження або збут шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут; та вимагання (ч. 2 ст. 361, ч. 2 ст. 361-1, ч. 4 ст. 189 КК України).

Двох підозрюваних оголошено в державний та міжнародний розшук.