Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Заволоділи державним кредитом на майже 25 млн грн – на Житомирщині підозрюють злочинне угруповання

За процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури повідомлено про підозру чотирьом учасникам організованої групи в заволодінні бюджетними коштами у великих розмірах та легалізації (відмиванні) коштів, одержаних злочинним шляхом (ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України).

За даними слідства, підприємець з Коростеня залучив до оборудки свою співмешканку та двох місцевих жителів. У 2021 році вони підготували проєкт для отримання м’ясопереробним підприємством кредиту, що призначався для впровадження інноваційного методу зберігання продукції.

Державна інноваційна фінансово-кредитна установа надала позику на майже 25 млн грн. За її умовами, підприємство також мало інвестувати і власні кошти, після – придбати і встановити технічне обладнання. Проте жодних умов кредитування не було виконано.

Підозрювані імітували придбання обладнання, провівши ряд фіктивних операцій. Зокрема, для обготівкування отриманих під проєкту грошей уклали з підконтрольними підприємствами удавані угоди та штучно ініціювали банкрутство підприємства-позичальника. 

У такий спосіб вони легалізували майже 25 млн грн державного кредиту.

Наразі у рамках слідства з метою подальшої конфіскації накладено арешт на частину приватного будинку, дві квартири, автомобіль, земельну ділянку та корпоративні права двох юридичних осіб, що належать підозрюваним.

Досудове розслідування здійснюють слідчі ГУ Нацполіції в Житомирській області, оперативний супровід – Управління стратегічних розслідувань в області ДСР НП України.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.