Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Заволодіння нафтопроводом «Самара-Західний напрямок» – повідомлено про підозру екслідеру «ОПЗЖ» та його спільникам

Харківською обласною прокуратурою повідомлено про підозру народному депутату України II—IV, IX-го скликань та чотирьом його спільникам за фактами організації низки злочинів, спрямованих на заволодіння державним стратегічним об’єктом – нафтопродуктопроводом «Самара-Західний напрямок».

За даними слідства, яке здійснюється СБУ та НАБУ, «схему» привласнення колишній народний обранець організував на початку 2015 року у чіткій координації з політичним керівництвом рф.

Після розпаду срср нафтопродуктопровод «Самара-Західний напрямок» залишився у власності рф. З 2005 року Україна через суди доводила своє право на володіння ним. У 2014-2015 роках це право підтвердили суди вищої інстанції. 

Проте у квітні 2015 року суд у Рівному за одне засідання повернув трубу дочірній компанії рф – ТОВ «ПрикарпатЗахідтранс» через нібито «нововиявлені обставини», чим фактично скасував завершену націоналізацію стратегічного нафтопроводу.

В ході розслідування встановлено, що до схеми заволодіння нафтопроводом екснардеп та його спільники залучили експерта. Його завідомо неправдивий висновок був використаний в суді для перегляду та скасування судових рішень, постановлених на користь держави.

Для легалізації привласненого обʼєкту шляхом проведення ряду операцій його було продано підконтрольному субʼєкту господарювання, зареєстрованому у Швейцарії, який став формальним власником, а керівництво здійснювалося через ТОВ «ПрикарпатЗахідтранс».

Встановивши контроль над викраденим активом, двоє зі спільників були призначені на керівні посади у цьому підприємстві та проводили необхідні «оборудки», ще двоє займались іншими «питаннями», насамперед легалізацією доходів.

Отримані прибутки підозрювані виводили на рахунки афілійованих зарубіжних компаній та розподіляли між собою.

Наразі у м. Київ та Київській області правоохоронці провели низку санкціонованих обшуків за останніми місцями проживання і реєстрації підозрюваних та вручили підозри їхнім родичам у передбачений законом спосіб. Всіх фігурантів буде оголошено у розшук. 

Колишній народний депутат підозрюється в організації заволодіння чужим майном, набутті, володінні та використанні коштів, одержаних внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, зловживанні своїми повноваженнями особою, яка здійснює професійну діяльність, пов’язану з наданням публічних послуг, а також організації завідомо неправдивого висновку експерта в суді, вчиненого організованою групою (ч. 3 ст. 27 ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 384 КК України).

Троє його спільників - у пособництві до набуття, володіння та використання коштів, одержаних внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, вчиненому організованою групою та в особливо великому розмірі (ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 209 КК України). Четвертому підозрюваному інкриміновано ч. 5 ст. 27 ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 365-2, ч. 4 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 384 КК України.

Слідство триває. Правоохоронці встановлюють всіх осіб, причетних до цієї оборудки.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється СБУ та НАБУ. Оперативний супровід — СБУ.

Зазначимо, що 1 лютого 2024 року Верховний Суд остаточно визнав за державою право власності на українську частину магістрального нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок».

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.