Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Заволодіння понад 15 млн грн під час фіктивного придбання племінних корів у межах держпрограми – на Житомирщині судитимуть організовану групу

Прокурори Житомирської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно чотирьох учасників організованої групи за фактами заволодіння чужим майном, легалізації майна, здобутого злочинним шляхом, а також службового підроблення (ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 та ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України).

Розслідування встановлено, що іноземець організував оборудку із заволодіння бюджетними коштами, які виділялися державою за цільовою програмою фінансової підтримки сільгоспвиробників.

Він офіційно представляв бізнес-інтереси двох фермерських господарств із розведення племінного поголів’я корів в Житомирській та Хмельницькій областях.

У рамках державної програми у 2021 року організатор групи забезпечив фіктивну купівлю-продаж між цими двома фермерськими товариствами 417 голів племінної рогатої худоби.

Для оформлення паперової документації та укладення договорів залучив інших працівників підконтрольних господарств – директора, бухгалтера та представника за довіреністю. 

З метою отримання відшкодування з бюджету частини вартості нібито придбаних корів обвинувачені подали фальсифіковані документи до Міністерства аграрної політики та продовольства України. 

На підставі підробленої документації підприємства отримали понад 15 млн грн. Кошти легалізували та використали їх на свій розсуд.

Досудове розслідування проводило ГУ Нацполіції в Житомирській області, оперативний супровід – Управління стратегічних розслідувань в області ДСР НПУ.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.