Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Захист українських дітей від примусового переміщення та депортації країною-агресором: Bring Kids Back UA презентувала Білу книгу

У Києві презентували Білу книгу «Захист дітей від примусового переміщення та депортації», яку напрацювала Міжнародна експертна група Bring Kids Back UA. Цей документ є першим кроком у реалізації четвертого пункту Формули миру, спрямованого на повернення викрадених українських дітей. У заході взяв участь Генеральний прокурор Андрій Костін. 

Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак наголосив на важливості повернення кожної дитини додому без умов та винятків.

«Сьогодні ми не просто презентуємо документ. Ми спонукаємо до дій. Ми закликаємо міжнародну спільноту рішуче засудити ці злочини та зробити все можливе для повернення наших дітей. Адже, захищаючи їхнє майбутнє, ми захищаємо майбутнє всього людства», – зазначив Андрій Єрмак.

«Всі причетні до цього злочину – від солдатів до найвищого керівництва Росії – мають бути притягнуті до відповідальності», – заявив Андрій Костін.

Над Білою книгою працювали понад 15 міжнародних експертів та організацій у галузі міжнародного права. Вона розкриває систематичний характер депортації та примусового переміщення дітей, які здійснює держава-агресор.

За словами радниці – уповноваженої Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’ї Герасимчук, Україна із самого початку говорила, що росія викрадає українських дітей, аби знищити майбутнє нашої країни.

«Ця Біла книга є частиною ширших зусиль щодо захисту прав дітей та їхнього повернення до України. Ми продовжимо діяти, щоб ці діти могли знову повернутися до своїх сімей», – зазначила вона.

Омбудсман Дмитро Лубінець розповів про те, як рф працює над тим, аби змінити українських дітей і змусити їх вважати себе росіянами на ТОТ, а також як мілітаризує переміщених і депортованих неповнолітніх українців.

Старша радниця з питань перехідного правосуддя Фонду «Партнерство за сильну Україну» Шаранжіт Пармар наголосила, що росія використовує дітей як інструмент для досягнення своїх політичних цілей, порушуючи принципи міжнародного права.

Презентація відбулася за участі радниці керівника Офісу Президента України, операційної директорки Bring Kids Back UA Дарії Зарівни, керівника Bring Kids Back UA Максима Максимова, начальниці Департаменту захисту інтересів дітей та протидії домашньому насильству Офісу Генпрокурора Юлії Усенко та начальника Департаменту міжнародно-правового співробітництва Офісу Генпрокурора Зураба Адеїшвілі. 

На заході також були присутні понад 130 учасників – члени Міжнародної експертної групи Bring Kids Back UA, представники країн – членів Міжнародної коаліції за повернення українських дітей, народні депутати, представники українських та міжнародних правозахисних організацій.