Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Збирав та передавав ворогу інформацію про місця базування та озброєння українських захисників – повідомлено про підозру ексзаступнику голови громади на Сумщині

За процесуального керівництва Сумської обласної прокуратури колишньому заступнику голови однієї з територіальних громад Сумщини повідомлено про підозру у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України).

За даними слідства, спецслужби рф завербували підозрюваного ще до початку повномасштабного вторгнення. У перші дні війни він виїхав до росії, де зустрівся зі своїм «куратором» з фсб та отримав завдання щодо ведення розвідувально-підривної діяльності. 

Після повернення в Україну чоловік запевнив односельців у своїй проукраїнській позиції, а свою відсутність пояснив перебуванням у полоні.

На виконання завдання ворога він збирав інформацію про місця базування, переміщення та озброєння українських захисників у прикордонні регіону. 

Після звільнення з посади в травні 2022 року підозрюваний влаштувався в місцеву агрофірму. Під виглядом робочої необхідності він їздив по прикордонній території та збирав інформацію для окупантів, зокрема, персональні дані командирів військових частин та очільників місцевих громад.

Правоохоронці затримали чоловіка під час спроби передати геолокації декількох підрозділів Сил оборони. У нього вилучено мобільний телефон, який використовувався для фотофіксації об’єктів та комунікації з фсб.

На даний час підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права на заставу.

Досудове розслідування здійснюється слідчими Управління СБУ в Сумській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.