Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Збитки іноземцям на 7,5 млн доларів США – припинено діяльність злочинної організації (ФОТО)

За процесуального керівництва Департаменту міжнародно-правового співробітництва Офісу Генерального прокурора у межах міжнародного співробітництва спільно з іноземними колегами Сполучених Штатів Америки задокументовано та припинено діяльність злочинної організації, учасники якої налагодили діяльність двох шахрайських кол-центрів.

За даними слідства, громадяни України та іноземці організували функціонування масштабної міжнародної шахрайської схеми. Вона полягала у діяльності спеціально створених торговельних платформ, що нібито дозволяли отримувати прибуток шляхом купівлі-продажу різних активів. За допомогою програмного інтерфейсу імітували проведення операцій та зростання прибутку у сотні разів.

Подібні кол-центри функціонували у Києві та Харкові. Їх штат налічував понад 40 осіб, серед яких були громадяни інших країн. Усіх працівників ретельно підбирали, а обов’язковою умовою прийняття на роботу було володіння іноземними мовами.

Через спеціально створені торговельні платформи і кол-центри члени злочинної організації виманили у громадян США 7,5 млн доларів США.

В рамках розслідування у кримінальному провадженні правоохоронними органами проведено 23 санкціонованих обшуки на території Києва, Київської та Харківської областей, під час яких вилучено комп’ютерну техніку, флешнакопичувачі, криптоносій, документацію, банківські картки та грошові кошти.

Викрито діяльність двох шахрайських кол-центрів завдяки скоординованим діям Офісу Генерального прокурора, Головного слідчого управління та Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції України спільно з іноземними компетентними органами.

Досудове розслідування здійснюється за фактами створення та участі у злочинній організації, а також шахрайства (ч. 1 ст. 255 ч. 4 ст. 190 КК України).