Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Жорстоке поводження з цивільним населенням Херсонщини - ідентифіковано та повідомлено про підозру нацгвардійцю рф

За процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури військовослужбовцю національної гвардії рф заочно повідомлено про підозру у жорстокому поводженні з цивільним населенням та інших порушеннях законів та звичаїв війни, а також віддані наказу на таке поводження (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, під час тимчасової окупації Херсона підозрюваний, як керівник підрозділу, забезпечував режим нелегального ув’язнення людей у захопленому ІТТ.

У змові з іншими нацгвардійцями рф з квітня по червень 2022 року підозрюваний незаконно утримував у камерах із виснажливими умовами щонайменше 68 потерпілих - мирних мешканців Херсонщини.

Камери, де перебували люди, були переповнені, без належної системи вентиляції. Їжу утримуваним видавали один раз на день та навіть рідше, прогулянки заборонялися. Гігієнічні процедури були здебільшого недоступними, а можливості нормально спати не було.

На ув’язнених здійснювався психологічний тиск – їм погрожували позбавленням життя. Люди вимушені були слухати крики інших потерпілих, яких катували та відмовляли у медичній допомозі.

Досудове розслідування – ГУНП в Херсонській області, оперативний супровід - УКР ГУНП в області.