Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Жорстоке поводження з цивільними на Луганщині ‒ керівнику окупаційного СІЗО повідомлено про нову підозру

За процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури експрацівнику правоохоронного органу повідомлено про нову підозру – у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 438 КК України).

Після початку повномасштабного російського вторгнення окупанти призначили підозрюваного «т. в. о. начальника Старобільського слідчого ізолятора – начальника арештного дому управління виконання покарань мвс лнр». Ця установа в подальшому увійшла до складу системи «федеральної служби виконання покарань росії по лнр».

Восени 2022 року у захоплених ворогом Сватівському та Старобільському районах окупанти затримали чотирьох цивільних громадян та відвезли їх до СІЗО.

Потерпілих незаконно тримали в нелюдських умовах: переповнених камерах, без належної вентиляції, їжі, води, в антисанітарних умовах та без доступу до меддопомоги. Двох жінок утримували півтора місяця, чоловіків ‒ два тижні.

Таким чином їх схиляли до співпраці з окупаційною владою держави-агресора.

Раніше цій особі повідомлено про підозру у колабораційній діяльності (ч. 7 ст. 111-1 КК України).

Наразі підозрюваного оголошено у розшук.

Ідентифікація всіх інших осіб, причетних до злочину, триває.

Досудове розслідування здійснюють слідчі ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.